Kunst op de Hondsrug

Het project Kunst op de Hondsrug

De projectgroep "Kunst op de Hondsrug" wil op een creatieve manier een verbinding tot stand brengen tussen de rijke historie van de Hondsrug en de beleving van diezelfde omgeving door de bewoners van nu.


Sinds de verre oudheid hebben mensen hun sporen achtergelaten in de omgeving. Ze waren "op weg", ze hebben geleefd en gewerkt, hun omgeving veranderd en uitdrukking gegeven aan hun emoties in de vorm van kunst. Wat is een betere manier om te ervaren hoe er vroeger geleefd is, dan je te verdiepen in een stukje geschiedenis en vervolgens je gevoelens tot uitdrukking te brengen in een eigen "kunstwerk", in wat voor vorm dan ook?

Vanuit die gedachte organiseert de projectgroep "Kunst op de Hondsrug" een aantal activiteiten rond het thema "op weg" (symbool voor het op-weg-zijn van de mens in de ruimste zin). De historie van de Hondsrug krijgt daarin een plaats, kunstenaars zullen hun medewerking verlenen en er worden workshops, lezingen en andere activiteiten georganiseerd. Van deelnemers en geïnteresseerden wordt niet verwacht dat ze bijzondere "kunstzinnige" gaven hebben. Interesse in het onderwerp en openstaan voor nieuwe ervaringen is voldoende.

 

Voor het historische perspectief van het project dient ook dit jaar het boek "Vijduizend jaar overleven op de rand van de Hondsrug", van Marianne van Albada als inspiratiebron. (Zie voor meer informatie onder de subkop Oude sporen)

 

Centrale ontmoetingsplek en uitvalsbasis bij dit alles is de conferentieboerderij De Barn in Midlaren.

Logo van het project is een houtsnede van Aldrik Salverda (uit de map de Veenkoloniën verbeeld) en symboliseert het op weg zijn.

Een overzicht van de activiteiten van 2007 en 2008, vindt u onder de kopjes 2007 en 2008 in het hoofdmenu.

 

Tijdens de verschillende activiteiten worden er foto’s gemaakt door Saskia de Boer, kunstenares uit Haren en lid van de Projectgroep. Deze foto’s zullen voor een deel ook op deze website te zien zijn.