Kunst op de Hondsrug

"Kunst op de Hondsrug" op school

Voor leerlingen van groep 8 en in sommige gevallen ook groep 7 van de basisscholen in de gemeente Haren, organiseerde de projectgroep "Kunst op de Hondsrug" deze zomer een avontuurlijke ontdekkingsreis in de omgeving van de school. Door het opsporen en verkennen van historische plekken in hun eigen omgeving, probeerden we bij de kinderen interesse te wekken voor het cultureel erfgoed van deze streek. Het maken van eigen kunstwerken, geïnspireerd op deze ontdekkingsreis, zorgde voor een creatieve verwerking van de geboden informatie.

Welke scholen deden mee?

De deelnemende basisscholen waren: de Rieshoek in Noordlaren, de Meent in Glimmen, het Hunnedal in Onnen, de Mikkelhorst in Haren en de Marke in Glimmen. Tijdens hun ontdekkingsreis werden de kinderen bergeleid door kunstenaars en vertellers, die hen informatie verschaften, hun fantasie prikkelden en het creatieve proces in goede banen leidden.

Wat werd er gedaan?

We wilden de kinderen stimuleren letterlijk op zoek te gaan in hun omgeving, door te kijken of er op hun pad iets te vinden was, waarmee ze hun ontdekkingsreis vorm konden geven. Uitgangspunt hierbij was de korte film "Schets van Marijke Renes". Marijke Renes is beeldend kunstenaar en maakt kunstwerken van het materiaal dat ze in haar omgeving vindt. Deze film werd vertoond, voordat de kinderen zelf op ontdekkingsreis gingen in de omgeving van hun school, en was bedoeld om te laten zien wat voor materialen je zo al kunt gebruiken en wat je er allemaal mee kan doen. Na de wandeling gingen de kinderen zelf aan de slag onder begeleiding van de kunstenaars.

De kunstenaars

De deelnemende beeldend kunstenaars zijn aangesloten bij BIK (Beroepskunstenaars in de Klas), zie voor meer informatie hierover de site van BIK. De kunstenaars die meewerkten zijn Alien de Bruin, Anja Lofvers, Liesbeth Takken, Hilda Top en Evelyn van Oosterhout. Verhalenverteller was Marcel van der Pol.

Informatie over de geschiedenis

Schrijfster Marianne van Albada heeft speciaal voor de scholen een informatiepagina gemaakt over de geschiedenis van Drenthe: Informatiepagina voor de scholen

Expositie ter afsluiting

De werkstukken die ontstonden tijdens het project werden geëxposeerd in "De Barn", samen met de kunstwerken van de volwassen deelnemers aan de diverse workshops. Tijdens de Slotmanifestatie konden familieleden en andere geïnteresseerden deze expositie bezichtigen. De activiteiten met de scholen vonden plaats in de maanden mei en juni.