LEZING
In het kader van het project Kunst op de Hondsrug,werd de volgende lezing georganiseerd:
Het labyrint als inwijdingsweg
spreekster: dr. Corma Pol
woensdag 13 februari 2008
tijd: 20.00 uur
locatie: De Barn
Tolhuisweg 41
9471 PE Midlaren
toegang: € 8,50 - koffie gratis
Over het labyrint:
Een labyrint behoort tot de oudste vormen die door mensen gemaakt zijn, sommige dateren van zo'n 4000 jaar geleden. Eigenlijk is een labyrint niet meer dan een lang, kronkelend pad, dat naar een bepaald doel leidt. Door de soms onoverzichtelijke windingen kan degene die dit pad volgt in verwarring worden gebracht of tot inkeer. Zo vormt dit motief een symbool van het gaan van de levensweg. Tevens verwijst de vorm van het labyrint naar vergelijkbare structuren, zoals bijvoorbeeld de kosmos, de schoot van moeder aarde of de windselen van onze hersenen.
Het meest beroemde labyrint ligt, volgens de mythe, in Cnossos op Kreta. Daar versloeg ooit Theseus met behulp van zijn geliefde Ariadne de stiermens Minotaurus. Het verhaal symboliseert een inwijdingsweg. De held en heldin ondergaan een test die hen uitdaagt om het monster in het centrum te overwinnen. Pas deze gang door angst en duisternis heen brengt hen bij het midden, waarna zij de terugtocht kunnen aanvaarden.
In de kathedraal van Chartres bevindt zich achter de westelijke ingang het oudst bewaarde kerklabyrint van 1200. Pelgrims liepen of kropen er doorheen als middel tot boetedoening, zo was toen de christelijke duiding.
In onze tijd wordt het labyrint gezien als een symbool van de menselijke levensweg. De reis naar het centrum, diepgang, is de route waarlangs onze innerlijke kracht tot leven komt. In het midden aangekomen keren wij ons om en maken de weg naar binnen tot een weg naar buiten. Ook kunstenaars laten zich soms inspireren door het labyrint als vorm (zie foto).
In de lezing zal de spreekster ingaan op vorm en inhoud van het labyrintmotief als kunstzinnig-spiritueel teken.
Corma Pol heeft een adviesbureau in de kunst en is freelance kunsthistorica.