<empty>

Ben van Voorn

Notities van een veelzijdig kunstenaar

Robin d' Arcy Shillcock, Sim Visser,
Aafke Steenhuis,
Jan Willem de Vries, Marianne van Albada


144 pag., gebonden
formaat 23 x 28 cm
geheel in kleur

prijs: € 29,50

ISBN-EAN: 
97890 70462 00 0

EXPOSITIES
PUBLICATIES en
RECENSIES
 

BEN VAN VOORN (1927-2004)
Nostalgie en eigenzinnigheid kenmerken het werk van Ben van Voorn. Een romantisch verlangen naar de schoonheid van het oude Drentse landschap, naar het mooie in de natuur, naar de vrijheid van de vagebond die kan gaan en staan waar hij maar wil.
Heimwee naar het eenvoudige landleven en bezorgdheid over de maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland sterkten hem in zijn opvatting dat wat in het landschap de moeite waard was, door modernisering stond te verdwijnen. Zijn oeuvre omvat dromerige aquarellen, verstilde stillevens en vlot gepenseelde landschappen in olieverf, surrealistische ‘andere werelden’ die in zijn hoofd rondspookten, maar ook bijtende spotprenten die de omgang van mensen met de natuur hekelden

leeg leeg leeg
leeg      leeg

Ben van Voorn werkte vanaf 1947 voor de Toonder Studio’s in Amsterdam als illustrator. Eerst enkele jaren in vaste dienst, later als freelancer. Zo tekende hij o.a. tot eind 1969 de achtergronden voor de bekende Bommelstrip. Daarna besloot hij, tot verdriet van Marten Toonder, met dit illustratiewerk te stoppen. Toonder accepteerde Van Voorns overweging dat hij meer tijd vrij wilde maken voor zijn eigen kunstenaarschap. Als reactie op Van Voorns beslissing schrijft Toonder: “Het opladen van de accu is een goed en moedig plan, waar ik veel waardering voor heb. Voor Tom Poes is het natuurlijk sneu. Maar ik zal het zien te redden. Er zijn vele tekenaars, maar er is maar één Ben van Voorn.”

Bommelstrip

Begin jaren ‘80 wist Marten Toonder hem opnieuw te strikken, nu als achtergrondschilder voor de Bommelfilm van Rob Houwer, waarvoor Van Voorn schitterende aquarellen maakte van soms wel zes meter lang. Deze prestatie zorgde voor een internationale reputatie in de tekenfilmindustrie. Van de Gaumont Studio’s in Parijs kwamen opdrachten binnen voor een tweetal Asterix films, die een groot succes werden. Er kwamen meer aanbiedingen uit Parijs en ook uit Canada. Maar na een paar films hield Ben de boot af. Hij vond zijn eigen vrijheid belangrijker.

dagboek1   dagboek2    dagboek3

In zijn stille atelier in Yde experimenteerde hij met allerlei technieken, hield samen met kunstenaar en vriend Jan Schroot 30 jaar lang een dagboek bij, geïllustreerd met vele vaak humoristische pentekeningen en paginagrote aquarellen. Hij schilderde landschappen en stillevens in olieverf en aquarel, en in zijn keramiekwerkplaats ontstonden opmerkelijke series tegeltjes met Picasso-achtige illustraties, die later hun weg vonden naar prachtige keramische borden. In dit boek is zijn veelomvattende en interessante oeuvre samengebracht en is zijn leven en zijn liefde voor de kunst inzichtelijk beschreven door verschillende auteurs.

tegeltjes
       
HOMEPAGE
LAATSTE NIEUWS
ARCHIEF
Philippe Boucher
Marianne van Albada
BOEKEN UITGEVERIJ
Kinderboeken
Volwassenen
Poëzie
Handgemaakte boekjes
Diverse aanbiedingen
GLASATELIER
Glas-in-lood
Brandschilderen
Glas-fusen
Andere technieken
Glas te koop
Voorraadlijst
Bestellen / contact
Face-book pagina
Links
Bommelfilm
Voor meer informatie over de carrière van Ben van Voorn in de tekenfilm-industrie: zie filmography

Sommige tekenfilms waaraan Ben van Voorn heeft meegewerkt, zijn nog via internet te bestellen:

Bommelfilm:
• "Als je begrijpt wat ik bedoel" - beslist.nl

Asterixfilms:
• "Asterix et le coup du menhir" - Gaumont (Fr)
• "Asterix et la surprise de Cesar" - Gaumont (Fr)
borden
UITGEVERIJ
PHILIPPE
BOUCHER
Haasakkers 3, Midlaren
tel: 050-4092837
glasenboek@gmail.com

VOLWASSENEN
5000JR
Ben van Voorn
Ben van Voorn
EINDELOOS
naar boeken
<empty>