home

       
ARCHIEF KLIK OP DE PLAATJES
VOOR MEER INFO
DUIMELOTJE EN ANNEKE TANNEKE TOVERHEKS - nog steeds verkrijgbaar
Ook het komend jaar is "Duimelotje" verkrijgbaar als gebonden boekje vol sfeervolle plaatjes in kleur.
Afhankelijk van de vraag, kunnen we het laten bijdrukken voor de liefhebbers. Nog steeds een gewild voorleesboek voor kleuters en zelf-leesboek voor beginnende lezertjes. Klik op het plaatje voor meer info.
plaatje
Agenda 2021 met 52 variaties op een fantasie-tekening
Zoals elk jaar heeft Marianne ook voor het jaar 2021 weer een kleurige Agenda gemaakt, met 52 variaties op een fantasie schildering van haar hand.
Formaat 13,5 x 18,5 cm, 116 pagina's
handgemaakt, in ringbandje
1 illustratie per week, volledig in kleur
Prijs 22,50 (verzendkosten 4,50)
foto
klik op het plaatje
voor meer info
 
foto foto
 
23 mei 2020 - Tip voor Duimetlotje op Facebook pagina ONDERWIJS ENZO

ONDERWIJS & ZO
Op de facebook pagina 'Onderwijsenzo' werd gevraagd naar tips voor goede voorleesboeken. Daarop plaatste Tonny Sijm als enthousiaste supporter de volgende tekst:

foto
Tip voor een voorleesboek:
Duimelotje en Anneke Tanneke Toverheks van Marianne van Albada. Veertig jaar lang heb ik kleuters van dit boek laten genieten, het meest favoriete boek van de kleuters en van mij.
Voorjaar 2020 - Nog steeds veel belangstelling voor 'Duimelotje'
Tijdens de 'Corona-episode' hebben we zelf weinig nieuwe acties ondernomen, maar nog steeds druppelen er gestaag bestellingen voor 'Duimelotje' binnen vergezeld van enthousiaste reacties van lezers.
Begin januari 2020 - Nieuwe activiteiten in het glas-atelier
De laatste maanden van 2019 waren we heel druk met de verspreiding van de 5e druk van 'Duimelotje en Anneke Tanneke Toverheks'. In het nieuwe jaar is het weer tijd voor andere dingen. Marianne is bezig met een opdracht voor het maken van een serie kleine gefusede glas-sieraden.
foto
Deze foto van de lage winterzon in haar atelier laat zien hoe mooi glas-in-lood kan zijn.
Klik op de foto rechts voor meer beelden van het atelier en het maakproces van de ca 30 kleine ronde glaasjes.
BESTE WENSEN VOOR HET NIEUWE JAAR

Dit najaar maakten we, ruim 40 jaar na verschijnen, een herdruk van 'Duinmelotje en Anneke Tanneke Toverheks', omdat er opnieuw zoveel vraag naar was. Daarom ligt het boekje dit jaar bij ons onder de kerstboom...
Klik op het plaatje voor de kaart en de glazen kerstboom die Marianne ooit maakte van gefused glas.

foto
In 1985 stond Duimelotje in de TOP-10
Bij het doorsnuffelen van oude plakboeken bleek dat Duimelotje en Anneke Tanneke Toverheks 35 jaar geleden in de top-10 van de Nederlandse Kinderboekwinkels stond. foto
13 december 2019 - Duimelotje wordt bijgedrukt

De 5e drukgang van Duimelotje en Anneke Tanneke Toverheks, die we in november hebben laten maken, is zo snel uitverkocht, dat we een stel nieuwe dozen hebben bijbesteld, om tijdens de feestdagen niet zonder te zitten.

foto
4 dec 2019 - RECENSIE VAN EEN 8-JARIG LEZERTJE - OVER 'DUIMELOTJE'

Juf Tonny leest al 40 jaar het boek van Duimelotje en Anneke Tanneke Toverheks voor aan haar kleuterklassen en steeds is het een groot succes. Vandaag vroeg ze aan Toots, inmiddels 8 jaar oud, wat hij zich daar nog van herinerde.
Klik op het plaatje hiernast voor zijn verhaal.

foto
27 nov 2019 - REACTIES VAN FANS OP DE HERDRUK VAN 'DUIMELOTJE'

Na het verschijnen van de 5e druk van Duimelotje en Anneke Tanneke Toverhejs, kregen we heel veel bestellingen binnen. Ook kwamen er heel veel reacties van fans.
Klik op het plaatje hiernast voor een bloemlezing van de verschillende reacties.

foto
Eind november 2019 - Nieuwsbrief

Nieuwsbrief naar de 'fans' van Duimelotje met de vraag of ze willen helpen het boek verder te verspreiden door onze nieuwsbrief te delen.

facebook
november 2019
Lang was Duimelotje en Anneke Tanneke toverheks uitverkocht. Vanaf eind oktober 2019 is het weer verkrijgbaar als gebonden boekje. Geheel in kleur, met voorgedrukte plaatjes. Zie de pagina BOEKEN voor meer informatie, of kijk direct bij Duimelotje. plaatje
november 2019 - Face-book pagina 'GLAS en BOEK'

Sinds 1 november is er voor Uitgeverij Philippe Boucher ook een face-book pagina aangemaakt, zodat mensen ons ook via die weg kunnen vinden. Vooral over 'Duimelotje en Anneke Tanneke Toverheks' kwamen veel berichten binnen via face-book. Vandaar dat ook daar ons mail-adres nu te vinden is.

facebook
oktober 2019
Duimelotje en Anneke Tanneke toverheks krijgt deze maand een 5e druk. Het boek was al heel lang uitverkocht, maar op aanvraag maakten we zo af en toe zelf enkele exemplaren bij. Geprint en ingebonden met een ringbandfje.
Er kwamen de laatste weken echter zoveel aanvragen binnen, dat we besloten hebben het boek via printing on demand in een kleine aantallen te laten bijdrukken. Zo blijft het beschikbaar voor degenen die er goede herinneringen aan hebben. Het wordt nu weer een stevig gebonden boekje. De plaatjes hoeven niet meer ingeplakt te worden, zoals vroeger bij de eerste drie drukken.

Indertijd was dat inplakken een oplossing om het boekje betaalbaar te houden. Nu de scans van de plaatjes eenmaal gemaakt zijn en we zelf de opmaak op de computer kunnen doen, is het eenvoudiger om alles in één keer te drukken. Jammer voor degenen die gehecht waren aan het plak- en knipwerk, maar voor deze uitgave zou dat het boekje juist weer onnodig duur hebben gemaakt.
Agenda 2020 met 52 variaties op een fantasie-tekening

Zoals elk jaar maakte Marianne ook voor het jaar 2020 een kleurige Agenda, met 52 variaties op een fantasie schildering van haar hand.
Formaat 13,5 x 18,5 cm, 116 pagina's
handgemaakt, in ringbandje
1 illustratie per week, volledig in kleur

foto
februri 2019

TUTTO RISOTTO is sinds eind 2018 uitverkocht. Het boek is nu alleen nog verkrijgbaar via de WEBSITE van FLORINE BOUCHER

TUTTORISOTTO
januari 2019 - Een nieuw glas-in-lood raam van Philippe Boucher

Het jaar 2018 was volgepland met allerlei andere activiteiten, maar in december begon Philippe aan een nieuwe opdracht voor een glas-in-lood raam, bedoeld als versiering in twee bovenramen in een huis in Zwolle.
Volg het maakproces via de link in de rechterkolom.

Agenda 2019 twee rennende paarden
Agenda voor het jaar 2019, met 52 variaties op een schildering van twee rennende paarden.
Formaat 13,5 x 18,5 cm, ± 120 pagina's
handgemaakt, in ringbandje
1 illustratie per week, volledig in kleur
30 juni en 1 juli 2018 deelname aan Kunst- en Tuinenroute Midlaren
ZATERDAG 30 juni en ZONDAG 1 juli tussen 13 en 17 uur 
is er voor de 5e keer een Kunst en Tuinen Route in Midlaren.  Wij doen ook mee, met glas-in-lood en gefused glas.  Helemaal aan het eind van de route.
Zie de flyer hiernaast.
flyer
Agenda 2018 paardenhoofd
Agenda voor het jaar 2018, met 52 variaties op een schildering van een paardenhoofd.
Formaat 13,5 x 18,5 cm, ± 120 pagina's
handgemaakt, in ringbandje
1 illustratie per week, volledig in kleur
mei 2017 - Glas-workshop voor leerlingen van het middelbaar onderwijs

Afgelopen week 2 groepen schoolkinderen gehad voor een glas-workshop. Omdat je in 2 uurtjes niet zo makkelijk een glas-in-loodraampje in elkaar kunt zetten als je zoiets nog nooit gedaan hebt, kozen we voor glas smelten. Dan komt het ontwerp niet zo precies en heb je al gauw een leuk resultaat.

februari 2017 - Speciale aanbieding 'Vijfduizend jaar overleven'
Voor mensen die in een straal van 10 km rond Midlaren wonen is er een speciale aanbieding van het boek Vijfduizend jaar overleven op de rand van de Hondsrug, van Marianne van Albada.
Klik op het plaatje hiernaast voor meer informatie.
november 2016

De 4e druk van het boek Tutto Risotto van Florine Boucher is inmiddels uitverkocht. Het boek zal voorlopig niet worden herdrukt en is alleen nog antiquarisch te verkrijgen.

TUTTORISOTTO
Agenda 2017 Twee ganzen en een kind
Agenda voor het jaar 2017, met 52 variaties op een tekening van twee ganzen en een kind.
Formaat 13,5 x 18,5 cm, ± 120 pagina's
handgemaakt, in ringbandje
1 illustratie per week, volledig in kleur
27 en 28 augustus 2016 open dagen tijdens KEIK-Midlaren
Ondanks het knallende onweer in de nacht van zaterdag op zondag, was het tijdens de 'KEIK'-dagen stralend weer.
Het atelier van Marianne was ingericht als expositieruimte voor gefused glas, handgemaakte boekjes en schilderijen van haar hand.
Een van de paardenstallen was schoongemaakt en ingericht als expositieruimte voor Philippe met glas-in-lood lampen, gebrandschilderde schilderijtjes, gevat in glas en lood en wat boekenrestanten van uitgaven uit het assortiment van de uitgeverij.
De klassieke bronzen letters BOUCHER, nog afkomstig van de Haagse uitgeverij van L.J.C. Boucher, prijkten op de grond voor de deur... In de week daarvoor had onze shetlandpony Erika gezorgd voor het maaien van het hoge gras, dat het hele plein bedekte.
22 augustus 2016 Nieuwsbrief Glas & Boek
In het weekeind van 27 en 28 augustus, werd er weer een Kunst- en Tuinenroute georganiseerd, waarin amateur- en beroeps-kunstenaars uit Midlaren en omgeving hun werk lieten zien op verschillende locaties in het dorp.
FOLDER-KEIK
Ook wij deden mee deze keer, met glasobjecten, lampen en boeken, lees meer in onze nieuwsbrief.
INFO-Glas & Boek
Augustus 2015 een lamp, bestaande uit drie platen gefused glas

Lamp, gemaakt van drie lagen gefused glas; de bovenste laag in reliëf. Motief (in opdracht) gebaseerd op twee speelkaarten, harten-vrouw en harten-heer.

Constructie: glas, koperfolie en lood.

lamp
Juni 2015 Glas in lood raam geïnspireerd op een schilderij van de Eems
Op verzoek van Aafke Steenhuis maakte Philippe Boucher een glas in lood raam, geïnspireerd op een van haar schilderijen van de rivier de Eems. lichtjes
Juni 2015 een serie nieuwe lichtjes
Ook op een warme zomeravond (bestaan die nog?) zijn lichtjes van gefused glas leuk en handig, omdat de wind ze niet kan uitblazen. lichtjes
Agenda 2015 Fantasievogels
Agenda voor het jaar 2015, met 52 variaties op een tekening van twee fantasievogels.
Formaat 13,5 x 18,5 cm, ± 120 pagina's
handgemaakt, in ringbandje
1 illustratie per week, volledig in kleur
Tutto Risotto krijgt 4e druk, november 2014
Nog steeds verschijnen er lovende recensies over Tutto Risotto. Ook in de Engelstalige pers en Vrij Nederland.
Felix Wilbrink heeft Tutto Risotto uitgeroepen tot zijn beste kookboek van het jaar.
Recensiepagina
Tutto Risotto
juni 2014 Koninklijke Bibliotheek gaat website Glas & Boek archiveren

In het kader van het initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) om een selectie van Nederlandse websites te bewaren voor toekomstig onderzoek, willen ze ook de website van Glas & Boek archiveren en voor de lange termijn bewaren.
Websites bevatten vaak waardevolle informatie die niet analoog verschijnt en die ten gevolge van de grote 'omloopsnelheid' het risico loopt voorgoed verloren te gaan. Om die reden archiveert de KB websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet.

Bericht Koninklijke Bibliotheek
Zo zal Glas & Boek worden toegevoegd aan de selectie van websites die men belangrijk vindt om voor het nageslacht te bewaren.
Agenda 2014 Ganzen
Agenda voor het jaar 2014, met 52 variaties op een aquarel van twee ganzen.
Formaat 13,5 x 18,5 cm, ± 120 pagina's
handgemaakt, in ringbandje
1 illustratie per week, volledig in kleur
Verschijning Tutto Risotto van Florine Boucher, oktober 2013

Eind oktober 2012 verscheen bij Uitgeverij Boucher het boek Tutto Risotto van Florine Boucher.
Florine Boucher werkte als culinair publicist 21 jaar mee aan de bekende NRC-kookrubriek RECEPT en er verscheen een groot aantal kookboeken van haar hand.
Behalve ca 80 recepten en veel leuke anekdotes, bevat dit boek ook interessante informatie over de rijstteelt in Italië en de verschillende kooktechnieken voor risotto.

Eind november 2013 kwam er een 2e druk; in januari 2014 een 3e druk; in oktober 2014 een 4e druk.

TUTTORISOTTO
zomer 2013 opmaakwerkzaamheden Tutto Risotto

In de zomer van 2013 kon Marianne van Albada weinig tijd besteden aan het fusen van glas. Ze had haar handen vol aan de opmaak van het kookboek Tutto Risotto. Ze verzorgde niet alleen de indeling en opmaak van tekst en illustraties, maar maakte voor deze uitgave ook een heel aantal eigen photoshop bewerkingen van foto's en ander illustratiemateriaal.

Klik op de afbeelding hiernaast voor een keuze uit haar bijdrage aan dit boek.

TUTTORISOTTO
Agenda 2013 Vlinders
Agenda voor het jaar 2013, met 52 variaties op een vlinderschets.
Formaat 13,5 x 18,5 cm, ± 120 pagina's
handgemaakt, in ringbandje
1 illustratie per week, volledig in kleur
Een serie nieuwe lichtjes
Voor de winterperiode maakte Marianne weer een groot aantal glaslichtjes in vrolijke kleurtjes. lichtjes
Ben van Voorn, Notities van een veelzijdig kunstenaar
Op 28 oktober 2012 verscheen bij Uitgeverij Boucher een boek over leven en werk van de Drentsche schilder Ben Van Voorn. Ben van Voorn, die in 2004 overleed, laat een schat aan zeer gevarieerd werk na. Tekeningen, grafiek, olieverf, aquarel, keramiek en cartoons. Maar ook schilderde hij de achtergronden van twee Asterix-films en de Bommelfilm van Rob Houwer. Wat veel mensen niet weten is, dat hij voor de Toonder studio's meer dan 20 jaar lang de achtergronden voor de Strip van heer Bommel en Tom Poes heeft getekend.
3 glasobjecten aan een wand in Groningen  
Ter opluistering van een houten wand langs een overdekt terras in Groningen, maakte Marianne in opdracht 3 glasobjecten.
Agenda 2012 Vosjes  
Agenda voor het jaar 2012, met 52 variaties op een vosje.
Formaat 13,5 x 18,5 cm, ± 120 pagina's
handgemaakt, in ringbandje
1 illustratie per week, volledig in kleur
Expositie in Oudemolen op 26 juni 2011  
Op zondag 26 juni 2011 was er open huis, gecombineerd met een Verkoopexpositie van verschillende kunstenaars, adres: Hoofdweg 116 te Oudemolen. Open van 11-17 uur. open huis
Expositie Brink 7 Yde; 1 mei t/m 25 juni 2011  
Marianne nam met haar glasobjecten deel aan een expositie in Galerie Brink 7 te Yde.
Opening expositie: 1 mei 2011 om 15 uur.
Poezenagenda 2011  
Agenda voor het jaar 2011, met 52 variaties op een poezenportret
Glasblazersfestival 2010  
Op 11 september werd er in Nieuw Buinen een "glasblazersfestival" gehouden, geïnspireerd op de vroegere glasfabriek en glasblazers.
Ook wij stonden daar met een stand.
Borden en schalen met eikenbladmotief  
Al sinds het begin van de zomer maakte Marianne verschillende variaties op motieven van eikenbladeren.
Klik voor een overzicht op het plaatje hiernaast.
bladmotieven
Hanglamp  
In januari maakte Philippe Boucher op verzoek van een klant een hanglamp van drie platen gemotteld glas. lamp
Boekje over Kleine Watersalamander  
Iedere winter zijn er wel een paar watersalamanders die hun toevlucht zoeken in het huis van Marianne van Albada. Ze maakte een foto-verslag van een lange natte winter, waarin ze kennis maakte met zeven kleine watersalamanders. agenda
Paarden agenda 2010  
Agenda voor het jaar 2010, met 52 variaties op een paardenhoofd agenda
Bloemen agenda 2010  
Agenda voor het jaar 2010, met 52 variaties op een bosje Oostindische kers agenda
29 augustus - 6 september 2009  
Deelname aan een expositie in de Kunst Stee te Nieuw-Annerveen, met glaswerk en enkele schilderijen. <empty>
Een zomer vol scherven  
Soms ontstaan er in een glasatelier, door onvoorziene omstandigheden alleen maar scherven i.p.v. gave glanzende glas-objecten... Toch komen er daaruit soms nieuwe, onverwachte dingen tot stand. <empty>
22 mei 2009  
Op 22 mei plaatsten we in Groningen een naambord van gefused glas bij het bedrijf van De Ree Archiefsystemen in Groningen.
Eendjes agenda 2009  
Agenda voor het jaar 2009,met ruim 52 bewerkingen in photoshop van een schilderijtje van twee eendjes.
Elke week een nieuwe afbeelding.
agenda
12 december 2008  
Kerstmarkt in verpleeghuis De Enk in Zuidlaren.
1 juni 2008  
Deelname Marianne van Albada aan Poëzie-podium van het project Kunst op de Hondsrug.
14 april 2008  
Excursie met de projectleden van Kunst op de Hondsrug, naar het Museum Insel Hombroich in Duitsland.
Lees meer op de site van Kunst op de Hondsrug.
Tulpen agenda 2008  
Agenda voor het jaar 2008,met ruim 52 bewerkingen in photoshop van een tulpenmotief. Bij elke week een nieuwe variatie van dezelfde voorstelling. agenda
20 december 2007  
Kerstmarkt OBS De Rieshoek Noordlaren
8 en 15 november 2007  
Lezing van Marianne van Albada over haar boek Vijfduizend jaar overleven
september 2007  

Een lamp, gemaakt van drie lagen gefused glas met bloemmotieven, de bovenste laag in reliëf.

Constructie: glas, koperfolie en lood.

lamp
9 juni 2007  
Workshop van Gemma Brans in het kader van het project Kunst op de Hondsrug.
23-25 mei 2007  
Cursus drie-dimensioneel glasfusen bij Detlef Tanz.
9 mei 2007  
Wandeling met groep 7 en 8 van OBS De Rieshoek uit Noordlaren in het kader van het project Kunst op de Hondsrug.
       
HOMEPAGE
LAATSTE NIEUWS
ARCHIEF
Philippe Boucher
Marianne van Albada
BOEKEN UITGEVERIJ
Kinderboeken
Volwassenen
Poëzie
Handgemaakte boekjes
Diverse aanbiedingen
GLASATELIER
Glas-in-lood
Brandschilderen
Glas-fusen
Andere technieken
Glas te koop
Voorraadlijst
Bestellen / contact
Face-book pagina
Links